Kodėl mėgstame skirtingų skonių ledus?

Kodėl skirtingai vertiname įvairių maisto produktų skonį? Kodėl vieni iš mūsų dievina austres, o kitiems jos kelia šleikštulį burnoje? JAV mokslininkai iš „Monell Chemical Senses Center“ instituto Filadelfijoje nustatė, kad seilėse esantis amilazės fermentas, atsakingas už krakmolo skaidymą, yra viena svarbiausių skonį lemiančių priežasčių.

Ledai

Beveik 60 procentų maisto produktų sudedamoji dalis yra krakmolas. Mokslininkų teigimu, nuo amilazės kiekio seilėse priklauso, per kiek laiko suskaidomas krakmolas, todėl skirtingą šio fermento kiekį turintys žmonės tą patį maistą vertina įvairiai.

Amilazės kiekis ir krakmolo skaidymo laikas nulemia ir tai, kodėl daugelis žmonių renkasi skirtingų skonių maistą, pvz., vieni mėgstame šokoladinius, kiti žemuoginius ledus. Be to, amilazės kiekis laikui bėgant kinta, todėl neturėtume stebėtis, kodėl su pasigardžiavimu valgome vaikystėje taip nemėgtus patiekalus.