Keli faktai apie viskį

Viskis – tai ne viena gėrimo rūšis, o labiau kategorija alkoholinių gėrimų, kurie gaminami distiliuojant fermentuotą grūdų misą ir brandinant gėrimą medinėse statinėse. Skirtingose pasaulio vietose viskis gaminamas skirtingai ir turi skirtingus pavadinimus. Škotijoje jis yra „skočas“ (Scotch), JAV – burbonas (Bourbon). Taigi, keletas įdomių ir galbūt net naudingų faktų apie viskį:

Viskis

  • Angliškai viskis gali būti rašomas „whiskey“ ir „whisky“ – tai priklauso nuo šalies. Škotijoje ir JAV – „whisky“, Kanadoje ir Airijoje – „whiskey“.
  • Viskis gali vadintis viskiu tik tuomet, jeigu jis išlaikomas ąžuolinėje statinėje ne mažiau kaip 3 metus
  • Vis dar ginčijamasi, kas – airiai ar škotai atrado viskį
  • Airių ir škotų visko gamybos technologija yra panaši. Skiriasi distiliavimo ir salyklo paruošimo būdai. Škotijoje grūdai džiovinami naudojant atvirą liepsną, dėl to jie prisigeria dūmų kvapo ir spalvos. Be to, škotai dažniausiai viskį distiliuota 2 kartus. Airiai džiovina viskį uždarose talpose, o distiliuoja triskart. Dėl to airiškas viskis yra švelniausias.
  • JAV viskio gamyba griežtai reglamentuojama. Ir čia viskis gaminamas iš skirtingų grūdų, didelę dalį salyklo sudaro kukurūzai.
  • Viskis dar skirstomas į maišytą ir vieno salyklo. Vieno salyklo viskis, kaip ir pavadinimas sufleruoja, gaminamas iš vienos rūšies grūdų salyklo, vienoje ir toje pačioje darykloje. Tiesa, jis gali būti brandinamas skirtingose statinėse. Maišytas viskis gaminamas maišant salyklus.
Viskis
  • Škotai gamina bene 90 proc. vieno salyklo viskių, o jų rūšių yra daugiau nei 5000.
  • Vieno salyklo viskį reikia gerti gryną arba su nedideliu šlakeliu kambario temperatūros vandens. Sumaišius su kitais gėrimais ar ledu, 10-15 metų brendimo ąžuolo statinėse metu sukauptas skonis ir aromatas nueis veltui.
  • Viskis nustoja bręsti, kai yra supilstomas į butelius. Buteliuose jį galima laikyti kad ir šimtmetį ir jis vis tiek bus tinkamas gerti. Tačiau, kai butelis yra atidarytas, tą viskį galima laikyti dar 5 metus. Jeigu butelyje gėrimo lieka mažiau nei pusė – jį reikia pabaigti netrukus.
  • Brangiausiai pasaulyje „Christie‘s“ aukcione 2007 metais parduotas viskio butelis kainavo 54 tūkst. JAV dolerių. Tai buvo 1926 metų gamybos škotiškas vieno salyklo „Macallan“ viskis.